ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО – 30 АПРИЛ

***

ПРАЗНИК НА ЗНАНИЕТО И ДЕТСКИТЕ ТАЛАНТИ „НАШИЯТ ЧУДЕН СВЯТ“ – 2017

 

За седма поредна година в сърцето на Стария Пловдив се проведе един незабравим ден на детското творчество и любознателност. Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“ отпразнува своя празник „Нашият чуден свят“. Сред китната зеленина на хълма Небет тепе в едно уникално училище-храм на две култури, на два народа-арменския и българския, децата се превърнаха в творци и откриватели. И тази година училищният двор се преобрази в красив панаир на изкуствата и в една експериментална творческа работилница.

В началото всички присъстващи бяха благословени от Негово Благоговейнство отец  Храч Мурадян. От свое име и от името на архиерея на Арменската Апостолическа Православна Света църква в България архимандрит Исахак Бохосян поздрави Ръководството, Педагогическия колектив и всички ученици на Арменското училище. Отец Мурадян говори за таланта и детето, за чудото на Божията искра, която прави детската фантазия необхватна, искрена, завладяваща и провокативна.

На този празничен ден всеотдайният творчески труд на учениците и учителите бе достойно уважен от Председателя на Общинския съвет в града г-жа Савина Петкова и от  Почетния консул на Република Армения в Пловдив г-н Ехиязар Узунян.

В ранния следобед пристигна скъпият гост на училището – Главата на арменската църковна епархия – Исахак Вартабед Бохосян, който се срещна с Педагогическия колектив и донесе подаръци за учениците, изучаващи арменски език и на техните учители.

 На панаира на изкуствата първият павилион, който привличаше погледа на всички гости, бе озаглавен „Светът на Армения“. Тук бе демонстриран съвременен иновативен подход за изучаване на арменски език. На своите таблети децата можеха да се запознаят с образователния метод „Аревиг“. Всеки любознателен можеше да изпише името си на арменски език, подреждаха се пъзели, имаше много награди за най-добрите.

Децата от първи клас творяха в работилница, наречена „Изкуство от отпадъчни материали“ и подготвяха своите хвърчила за очаквания с огромно нетърпение Парад на хвърчилата. Второкласниците си имаха своята „Пролетна работилничка“, в която с много желание, сръчност и любов изработваха уникати от рециклирани материали. Впечатляващи с неповторимостта и разнообразието си бяха картичките, цветята и предметите, сътворени от трудолюбивите детски ръце. Истинска сценичната треска беше завладяла талантливите третокласници, подготвяйки се за театралните представления, които по-късно те щяха да изпълнят на Сцената на талантите. Още с появата си малките артисти бяха посрещнати с бурни овации и независимо от излелия се пролетен дъжд те изпълниха сценките „Мимето“ и „Вълкът и козлетата“.

Най-многолюдно бе пред „Оазиса от здравословни храни“. Тук учениците бяха изложили на показ неизброими кулинарни изкушения, приготвени от самите тях. Децата предлагаха пресни сокове, домашна торта с медени блатове, бонбони от ядки и сушени плодове. Събраните от учениците средства ще бъдат използвани за засаждане на пролетни цветя и за озеленяване на училищния двор.

Невероятно оживление цареше и пред шатрата, в която се помещаваше лабораторията „Чудесата на науката“. Тук се правеха различни физични и химични експерименти, които позволиха на децата да влязат в непосредствен досег с високата наука. Всичко това се случваше под вещото ръководство на доцент Таня Николова от катедра „Органична химия“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Много впечатляваща бе интерактивната игра с малчуганите от първи клас по проекта „Ябълката“ на Арт клуб „Палитри“. Завладяваща с талантливите изображения на представените творби бе и изложбата „Среща на поколенията“.

На специален щанд децата, изучаващи руски език, също бяха подготвили много изненади. Петокласници четяха на малките ученици приказки и истории за Русия, а след това им даваха да оцветяват матрьошки и любимите герои Маша и Мечока.

Малките калиграфи от трети клас преписваха Паисиевата „История славянобългарска”.  „След като препишем докрай „Историята”,  ще рисуваме и портрет на Паисий Хилендарски“,- обясниха учениците. Всеки от тях трябваше да препише по няколко странички от тази безценна родна книга, поставила началото на Българското национално възраждане. Подвързията на ученическия препис вече е готова, а върху корицата, освен заглавието на знаковата творба, има и снимка с образа на Хилендарския монах. На първа страница ще бъдат изброени имената на децата, участвали в преписа.

В това време малките телевизионери от IV б клас бяха завладени от небивала надпревара в играта „Аз обичам България“.

С много настроение бяха изпълнени представените акробатични номера и шеметни изпълнения на клуб „Екстремни спортове“. Приложното колоездене, състезанието със скейтборд и карането на кънки привлякоха най-смелите участници. Оспорвана надпревара имаше и на  шахтурнира, ръководен от специален международен съдия Димитър Илчев от спортен клуб по шахмат „Локомотив“.

Децата и гостите на празника се спираха с интерес и пред „Музея на училищните спомени“. Тук бяха изложени стари свидетелства за завършени класове, учебници и учебни пособия, униформи и символи от миналото. Имаше и място за размяна на книги. Учениците сами пожелаха да  създадат читалня на двора, където да могат да разменят увлекателни четива.

Много настроение създаде и изпълнението на децата от музикалната група „Малки усмивки“. Като солист се изяви отново нашата малка музикална звезда Лидия Ганева, представителят на България в конкурса Детска Евровизия.

Под бурните аплодисменти на публиката дефилираха и манекените, облечени с тоалети, които сами си бяха изработили от стари музикални дискове, опаковъчна хартия и дори от чували за смет.

Неуморните малки журналисти отразяваха всички събития и вземаха интервюта за училищния електронен вестник „Нашият чуден свят“.

За седма поредна година този вълнуващ и незабравим празник остана в сърцата на всички присъстващи. Щастие е, че в Арменското училище живее такава духовна традиция, потребна на малки и големи.