Учениците и екипът от учители в ОУ„Виктория и Крикор Тютюнджян” Пловдив, превърнаха 29 септември – Европейският ден на спорта в училище, в истински празник на движението и спортната активност. 

Учениците от начален етап имаха възможността във времето за отдих да наблюдават в двора на училището професионална демонстрация на игра на тенис на маса. Треньорите от клуб Кидо, Гергана Георгиева и Даниел Гайбакян, показаха на учениците играта, обясниха им основни правила и организираха спортно подготвителни игри между разпределените отбори. С много  ентусиазъм в упражненията с хилка и топче за тенис се включиха всички ученици от вторите, третите и четвъртите класове. Най-малките ученици, първокласниците, наблюдаваха игрите и като истинска публика подкрепяха с много вълнение играчите.  В продължение на два часа училищният двор се огласяше от състезателни емоции, много движение и усмивки. Управителят на Спортен клуб Кидо, Бедрос Мангачев, дари на училището мрежа за тенис на маса, хилки и топчета за игра. Учениците получиха и покана да посещават тренировките и да усъвършенстват уменията си. Спортните емоции бяха отразени и в рисунки на третокласници, които направиха изложба  в коридора на училището на тема „Моят любим спорт”.

Спортният празник в двора на училището продължи с игра на учениците от пети, шести и седми класове. Училищни отбори по хандбал от пети и шести клас, с ръководител учителката по физическо възпитание и спорт г-жа Елена Хаджийска, изиграха емоционален мач пред публика от съученици и учители. След това учебният ден продължи с редовната следобедна учебна програма, но с повече усмивки и с по-ведро настроение.  

Още емоции очакваха учениците, които имаха възможност след сутрешните учебни часове, заедно с родителите си, да посетят стадион „Пловдив” на емблематичната за града ни Гребна база. На футболния терен ги очакваха истински легенди и футболни деятели: националният селекционер на младежкия футболен отбор на България Георги Георгиев (Гецата), бившият футболист и президент на Локомотив Пловдив Федя Миков, както и управителят на стадиона Иван Димов (Брадата). Георги Костадинов Георгиев (познат с прозвището Гецата) е български футболист, национален състезател, полузащитник, след края на кариерата си става футболен функционер. Георгиев е познат като един от футболистите с висока техника; национален състезател с 11 мача; участник на Световното първенство от 1994 и бронзов медалист; част от „златния състав” на България в САЩ 94; капитан на ФК Мюлуз (Франция). След спортната си кариера, става президент на Марица Пловдив и спортен директор на ЦСКА София.

Инициативата на Стадион Пловдив бе организирана от учителката в начален етап г-жа Теодора Цанкова. Учениците от втори, трети и четвърти класове направиха спортна подготовка за игра. Обиколиха стадиона по лекоатлетическата писта, изпълниха спортно-подготвителни упражнения и се разделиха на два отбора. Подредения за учениците терен с малки врати и предложените футболни топки увлякоха всички на терена – присъстващите на стадиона родители, учители и най-вече малките спортисти. Много активно в игра се включиха и момичета, но голяма част от тях впоследствие се отделиха за скокове и за упражнения в танц на мажоретна група. Под ръководството легендарния играч Георги Георгиев (Гецата) се проведе атрактивен и увлекателен мач между разпределените два отбора. Публиката от родители и уморени вече малки спортисти активно поддържаше играчите на зеления терен. Спортният ден на стадиона завърши с много приятелски снимки с националния селекционер на младежите и с обещание да се срещнат отново за футболна игра.

Ръководството на училището и екипът от учители превърнаха учебния ден в необикновен празник на приятелството, физическата активност и положителните емоции за учениците. Вярваме, че нашите ученици ще са по-добри и по-успешни след този ден!