С поредица от събития в Пловдив ще бъде честван Денят на Освобождението на България от османско иго 3-ти март – Национален празник на България от 1991 г.

През настоящата 2024 г. се навършват 146 години от датата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г., когато е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.

Тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика е в 12.00 ч. И тази година преди началото на тържественото честване, членовете на комитет „Родолюбие“ отново ще поведат пловдивчани в „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика, предвождано от копия от знамената на българското опълчение.

Вече 10 години ученици, родители и учители от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“ се включат в похода и така отдават своята почит.

Желателно е всеки да носи цветя, които да положим на паметника на Цар Освободител. Сборният пункт е пред ресторант „Южен полъх“ , (бившия „Малък Бунарджик) е в 10:45 часа на 03 март.